14 överraskande livsmedel som innehåller animaliska produkter

Om du är vegetarian eller vegan, känner du till de uppenbara livsmedel som ska undvikas - det finns ingen förvirring om var den biffen kom ifrån. Men ingredienserna i andra livsmedel är inte så uppenbara.

Matetiketter kan vara förvirrande eller till och med vilseledande, och vissa livsmedel som verkar köttfria kan innehålla dolda animaliska produkter.

Ta en titt på vår lista med livsmedel som inte är vegetarian- eller veganvänliga.

Baglar och brödprodukter

Många brödprodukter innehåller en aminosyra som kallas L-cystein, som används som ett mjukgörande medel. L-cystein härrör från antingen mänskligt hår eller fjäderfäfjädrar, och det finns i många populära varumärkesprodukter. Företag som har erkänt att de har använt L-cystein inkluderar Lenders, Einstein Bros., McDonald's och Pizza Hut.

Öl och vin

Isinglass, ett gelatinliknande ämne som samlas in från urinblåsorna i sötvattensfisk som stör, används i förtydligningsprocessen för många öl och viner. Andra medel som används för finfördelningsprocessen inkluderar äggvita albumen, gelatin och kasein. För att kontrollera om en öl eller vin är vegan, se denna definitiva guide.

Godis

Många livsmedel innehåller gelatin, ett protein som härrör från kollagen i ko- eller grisben, hud och bindväv. Det används ofta som ett förtjocknings- eller stabiliseringsmedel och finns i en mängd olika godisar, inklusive Altoids, gummy godisar och Starburst tuggar, bland andra.

Många röda godisar innehåller också ett färgämne tillverkat av extrakt av torkade kroppar av Coccus kaktusbuggar. Ingrediensen listas ofta som karmin, kochineal eller karminsyra. PETA har en lista över djurfria godisar.

Caesar dressing

De flesta Caesar salladdressningar innehåller ansjovispasta, men det finns vegetariska märken tillgängliga, så se till att du läser etiketten innan du häller.

Jell-O

Det är ganska vanligt att Jell-O innehåller gelatin, men visste du att du kan göra vegan Jell-O genom att använda agar-agar, ett gelatinöst ämne tillverkat av alger? Här är vårt vegan-jello-recept.

Marshmallows

Vet du vilken typ av marshmallows du bränner? (Foto: Dmitry Sheremeta / Shutterstock)

Gelatin slår igen, men lyckligtvis kan du göra dina egna veganska marshmallows med agar-agar, så att du inte kommer att missa något av den goda s'mores godheten.

Icke-mejeriprem

Även om det har icke-mejeri i sitt namn, innehåller många sådana grädde kasein, ett protein härrörande från mjölk.

Omega-3 produkter

Många produkter med etiketter som skryter med sina hjärtsunta ingredienser innehåller omega-3 fettsyror härrörande från fisk. Till exempel listar Tropicana's Hearth Healthy orange juice etiketten tilapia, sardin och ansjovis som ingredienser.

jordnötter

Vissa märken av jordnötter, som plantor torkade rostade jordnötter, innehåller också gelatin eftersom ämnet hjälper salt och andra kryddor hålla fast vid nötter.

Potatis chips

Vissa smaksatta potatischips, speciellt de som är smaksatta med pulveriserad ost, kan innehålla kasein, vassle eller animaliskt härledda enzymer. PETA har en lista med populära veganvänliga snacks.

Raffinerat socker

Du vill inte veta vad som gör raffinerat socker vitt. (Foto: Handgjorda bilder / Shutterstock)

Socker är inte naturligt vitt, så tillverkarna bearbetar det med benkol, som är tillverkat av nötkreaturs ben. För att undvika socker filtrerat med benkol, köpa oraffinerat socker eller köpa från märken som inte använder benkolfilter.

Omstekta bönor

Många konserverade refried bönor är gjorda med hydrerad ister, så kontrollera etiketter för att se till att du köper vegetariska bönor.

Vaniljsmakade livsmedel

Även om det är sällsynt, är vissa livsmedel smaksatta med Castoreum, en bäver anal utsöndring. Som grovt för det låter klassificerar FDA det som GRAS, eller "allmänt erkänt som säkert", och Castoreum är vanligtvis listat som "naturlig smak." Tillsatsen används ofta i bakade varor som vaniljersättning, men det har också använts i alkoholhaltiga drycker, puddingar, glass, godis och tuggummi.

Worcestershire sås

Denna populära sås är gjord med ansjovis, men vegetarivänliga märken finns tillgängliga.

Relaterade Artiklar